Jumat, 29 Oktober 2010

TIPS SEO - Tutorial cara membuat auto ping untuk blog anda


Kisahnye macam ni, aku tengah google-google tadi untuk buat blog yang ada servis ping macam blog Rakan Daus, Puas aku cari tapi xjumpa gak. Tapi aku terjumpa benda ini, kira oklah. berbaloi gak. Jadi aku nak share dengan semua yang tak tahu lagi. Sape2 yang tahu mcm ne nak buat blog macam blog Rakan Daus, share-share lah yer. Sharing Is Caring..

Apa itu Ping.
Ping ini sebenarnya merupakan salah satu cara untuk bloggers berhubung dengan "search engine" seperti
"Google, Yahoo, dll". Maksud berhubung disini ialah salah satu cara untuk bloggers memberitahu kepada
search engine bahawa blog bloggers sudah di update dan perlu di "crawl".. Dengan cara ini, "search engine"
akan menghantar "robot@spider@dll" untuk mengenalpasti perubahan2 yang berlaku didalam blog bloggers semua dan segera mengupdatekan data mereka.

Untuk tengok contoh macam mane blog anda di ping boleh klik gambar diatas dan klik ping.

Ok, Just follow je 7 step kat bawah.
  • First Go to totalping.com, klik here
  • Next Step Insert Your Blog Title And rss 
  • And Go Ping 
  • After Ping Clik Widget and chose style for your blog 
  • Next Log in to blogger  click layout   
  • Next Add Gadget and Clik html/javascript 
  • Last Step Copy Html Code from totalping.com   


Lepas siap semua,lepas ni nak ping cuma klik button yang kita dah paste dan ia akan auto ping ke semua list free ping di bawah, xyah masuk web totalping,masukkan url lagi. Mudahkan.Bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian.

List  Of  Free Ping Services
  • http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
  • http://1470.net/api/ping
  • http://api.feedster.com/ping
  • http://api.moreover.com/RPC2
  • http://api.moreover.com/ping
  • http://api.my.yahoo.com/RPC2
  • http://api.my.yahoo.com/rss/ping
  • http://bblog.com/ping.php
  • http://bitacoras.net/ping
  • http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
  • http://blogdb.jp/xmlrpc
  • http://blogmatcher.com/u.php
  • http://bulkfeeds.net/rpc
  • http://coreblog.org/ping/
  • http://mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatt
  • http://www.lasermemory.com/lsrpc/
  • http://ping.amagle.com/
  • http://ping.bitacoras.com
  • http://ping.blo.gs/
  • http://ping.bloggers.jp/rpc/
  • http://ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc
  • http://ping.blogmura.jp/rpc/
  • http://ping.exblog.jp/xmlrpc
  • http://ping.feedburner.com
  • http://ping.myblog.jp
  • http://ping.rootblog.com/rpc.php
  • http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
  • http://ping.weblogalot.com/rpc.php
  • http://ping.weblogs.se/
  • http://pingoat.com/goat/RPC2
  • http://rcs.datashed.net/RPC2/
  • http://rpc.blogbuzzmachine.com/RPC2
  • http://rpc.blogrolling.com/pinger/
  • http://rpc.icerocket.com:10080/
  • http://rpc.newsgator.com/
  • http://rpc.pingomatic.com
  • http://rpc.technorati.com/rpc/ping
  • http://rpc.weblogs.com/RPC2
  • http://topicexchange.com/RPC2
  • http://trackback.bakeinu.jp/bakeping.php
  • http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
  • http://www.bitacoles.net/ping.php
  • http://www.blogdigger.com/RPC2
  • http://www.blogoole.com/ping/
  • http://www.blogoon.net/ping/
  • http://www.blogpeople.net/servlet/weblogUpdates
  • http://www.blogroots.com/tb_populi.blog?id=1
  • http://www.blogshares.com/rpc.php
  • http://www.blogsnow.com/ping
  • http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
  • http://www.mod-pubsub.org/kn_apps/blogchatter/ping.php
  • http://www.newsisfree.com/RPCCloud
  • http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php
  • http://www.popdex.com/addsite.php
  • http://www.snipsnap.org/RPC2
  • http://www.weblogues.com/RPC/
  • http://xmlrpc.blogg.de
  • http://xping.pubsub.com/ping/

12 komentar:

amrikarisma mengatakan...

mantap gan..
tak sedot sekarang.. :D

Januar Anas mengatakan...

ok...

Mumun mengatakan...

Nice post

NiamBlog mengatakan...

bagus nih gan infonya... manteb saya coba dulu.. soalnya Q gk pernah ngepig he..he... biar blog saya di index saya ijin ping dulu yah..

punkmusiczone mengatakan...

mantap.. lansung praktek

info articles mengatakan...

bagus ne gan.. langsung di parkatekkan.. makasih gan

simon melki mengatakan...

Trims gan ,,, sekarang blogku udah terindeks di Yahoo! ,,, walaupun nunggu beberapa hari ... :)

Meriahkan Pesta Ulang Tahun Bersama GarudaFood mengatakan...

Sy coba langsung gan. Thx
http://www.estojaya.co.cc/2011/01/obat-mata-minus-plus-dan-katarak.html
http://www.estojaya.co.cc/2011/01/obat-pembesar-penis.html
http://www.estojaya.co.cc/2011/01/obat-kuat-pria-perkasa.html

Rizki Prasetyo mengatakan...

terima kasih infonya. saya sudah coba di blog saya.. :)

Obat Pembesar mengatakan...

Siipp... langsung sedooot...
http://estojaya.com/product/view/4/obat-mata-minus-silinder-plus-katarak

jasa web mengatakan...

makasih pak daftar ping nya..

sulaemandiki mengatakan...

terimakasih informasinya, saya akan coba